• header.jpg

In 1990 bracht Nadia Loenders uit Neerpelt een groepje mensen samen met de bedoeling om populaire muziek te brengen. Van in het begin ging het er heel enthousiast aan toe. In mei 1990 achtten ze zich al rijp voor hun eerste try-out. Het enthousiasme van het publiek op dit levendige muziekgenre was de eerste grote stimulans om op de ingeslagen weg verder te gaan.

Ups en downs

Just Music bleef groeien. In 1992 stonden ze met 67 op de planken. Nadia Loenders gaf het dirigeerstokje door aan Frank Van Baelen uit Hamont.
Er werd vooral gewerkt naar een tweede groot concert in oktober 1993 in Dommelhof Neerpelt. Een groot succes, heel veel volk, maar het koor droeg het concert op aan Betty Jaeken. Ze was 28, zong bij Just Music, maar werd in haar jonge leven overmeesterd door een ongeneeslijke ziekte.

Een koor is als elke vereniging: het kent ups en downs. Toen Frank Van Baelen als dirigent in de lente van 1994 Just Music verliet om te bouwen aan een eigen groep, hadden ze het even wat moeilijker. Toch bleef de geest in het koor positief en werd er wekelijks verder gerepeteerd tot een nieuwe dirigent werd aangeworven.

In haar zoektocht kwam Just Music in contact met Karin Lauwers. Karin dirigeerde reeds het jongerenkoor ‘De Kracht’ uit Achel, maar wilde graag deze nieuwe uitdaging erbij nemen. Ze volgde opleiding voor piano, zang, harmonie en koordirectie en trok in 1985-1986 met de befaamde groep “Up With People” de wereld rond. Het enthousiasme van Karin sloeg al gauw over op de groep en sneller dan verwacht viel het koor terug in zijn goede plooi.
 

Er werd hard gewerkt: nieuwe liedjes werden aangeleerd en optredens verzorgd, plannen voor nieuwe concerten kregen een kans. Werkgroepen werden opgericht, muziekstukken geselecteerd, thema’s besproken en zelfs de kooropstelling, de belichting en de kledij kregen een frisse beurt.

 

Een vereniging moet evolueren en streven naar nieuwe dingen. Zo groeide bij de voorbereiding van het concert van 1996 de idee om voorzichtig af te stappen van het statisch koorbeeld. Just Music heeft toen grote stappen genomen. Het concert werd meer dan muziek, het werd ‘More than Just Music’. Choreografe Blanca Renckens leerde Just Music de eerste danspasjes aan en een eerste bescheiden resultaat van een koor-in-beweging was geboren.

 

Koor van het jaar

 

Just Music bleef na dit wervelende concert niet stilzitten en ging zijn kansen wagen in de prestigieuze wedstrijd Koor van het jaar 1997. Ook daar paste Just Music niet perfect in het rijtje, maar drong met zijn opmerkelijke aanpak toch door tot de halve finale. Een verrassing als ‘amateurkoor’.

 

Ritme van het leven

Opnieuw zocht Just Music nieuwe uitdagingen en kwam zo in de ban van The Rhythm Of Life. Daar werd de volgende grote show aan opgehangen. In juni en september 1999  werd in het C.C. Adelberg te Lommel vier maal voor een uitverkochte zaal dit totaalspektakel gebracht. Een hoogtepunt in het bestaan van de zanggroep. Hoogtepunt van de avond was een 15 minuten durende medley uit de musical ‘Les miserables’ met een adembenemende choreografie en kledij. Dit bracht heel de zaal in beroering.

 

Het nieuwe millenium in met een multimedia CD

Just Music heeft de twintigste eeuw mooi afgesloten. Hun eerste CD werd in C.C. Adelberg tijdens het groot concert gepresenteerd. Het was voor Just Music een lange droom die eindelijk concreet werd. En het is er niet zomaar één: naast de meest bekende stukken uit het repertoire vind je ook alle nieuwtjes en programma-illustraties, foto’s en andere informatie over Just Music in een fraai multimediakleedje. De CD is echter uitverkocht.

In juli 2001 was Just Music finalist in het Nederlands koorfestival voor koren in beweging, een internationale zangvierdaagse in Arnhem met koren uit de hele wereld.

Nog een stap vooruit

In 2003 bracht Just Music zevenmaal de show Colours Of Music in verschillende culturele centra in Noord Limburg. Voor deze nieuwe show werd ook het uniform vernieuwd, een kleurrijk geheel dat ook voor de choreografie nieuwe perspectieven gaf. Dit totaalspektakel werd door de meer dan 3000 toeschouwers enorm geapprecieerd.
 

Egelprijs

In 2004 werd Just Music genomineerd voor ‘de Egelprijs’. De Egelprijs is een initiatief van Jong CD&V Neerpelt die jaarlijks uitgereikt wordt aan een persoon of groep die verbonden is met Neerpelt en zich verdienstelijk maakt in eender welk domein van het maatschappelijk leven. We waren zeer vereerd met deze erkenning.

Embracing

2005 werd het jaar voor een internationale samenwerking. Samen met de Philips Brass and percussion band werkte Just Music een  uniek project uit met de naam Embracing. Een spetterende show die 4 maal  in Nederland en 4 maal in België werd gebracht.

Jammer genoeg nam onze vaste pianist Wendy Vandenberk, die meer dan 10 jaar bij Just Music speelde, hierna afscheid van ons. Haar privéleven was niet langer te combineren met de activiteiten van Just music, maar wij zijn dankbaar om de vele jaren waarin we samen muziek hebben kunnen maken.

In november 2005 deed Just music mee aan het popkorenfestival ‘Hotzone’ in het  Nederlandse Apeldoorn. We wonnen daar de ‘Witte roos’, prijs voor het beste Nederlandstalige nummer en we zorgden volgens de jury voor het ‘kippenvelmoment’ van de dag met het nummer ‘When you believe’.

 

 

Begin 2006 deden we mee aan de Boggeter Proms, i.s.m. de Harmonie van Bocholt en Gunther Neefs. 2 heerlijke avonden in een overvolle kerk. Kort daarna maakte Just Music deel uit van ‘Liefde voor muziek’. Een organisatie van de gemeente Neerpelt om Neerpelts talent samen te brengen op een groot podium in de plaatselijke sporthal.

Verder was 2006 een bewogen jaar waarin de samenwerking met de andere pianist, Myriam Rabijns, die meer dan 15 jaar bij Just Music geweest is, ook beëindigd werd. Een dieptepunt voor Just Music waarbij opnieuw een goede muzikant wegviel. Desondanks kijken wij dankbaar terug op vele jaren inzet.

Na een paar onzekere maanden en een behoorlijke zoektocht is Just Music met een vernieuwd combo terug van start kunnen gaan. Pianist Johan Camp werd muzikaal leider van het combo, Isabelle Pavone tweede pianist. Dirk Plessers aan de basgitaar, Anphyl Vanmildert aan de drum en Peter de Peijper als gitarist. Just Music was weer klaar voor de toekomst en kon verder werken aan een nieuwe showIn Perfect Harmony’ die in april 2007 in première ging.
 
2007 was dan ook een heel druk jaar waarin deze show 6 keer werd opgevoerd in diverse culturele centra. Daarbij hebben we nog verschillende kleine concerten gegeven op aanvraag.
 

Op 24 november namen we deel aan het Nederlands Vocal Light Top Festival. Dit is in Nederland de grootste en belangrijkste nationale wedstrijd voor koren die lichte muziek brengen. Just Music was het enige buitenlands koor dat geselecteerd werd in de categorie 'pop-musicalkoren' en haalde er met grote voorsprong de eerste prijs. Zij mogen zich nu één van de beste koren in haar genre noemen.